Een voettocht door het hart van Amerika

Wolfgang Büscher, Hartland. Zu Fuβ durch Amerika. Reinbek bei Hamburg, 2012

Het boek staat hier al een tijd in de boekenkast, maar het leek me een goed moment om het eens op te pakken: een voettocht door Trumpland.

Het boek stamt uit 2012 en dat jaartal doet vermoeden, dat je in de voorgeschiedenis belandt van wat er nu aan de hand is, dat je een aantal dingen tegenkomt die begrijpelijk maken waarom de dingen daar nu lopen als ze lopen.

Maar dat heeft het helaas niet gedaan. Ik zie nergens voortekenen van de afbraak van de instituties onder leiding van Trump en zijn Republikeinse partij.

De verklaring hiervoor is eenvoudig: de schrijver heeft een weinig politieke blik, hij let een beetje op mensen, sfeer en omgangsvormen, en daar blijft het bij.  Ik hoopte dat ik, doordat de tocht door het midden van de States gaat, deze sfeer en omgangsvormen me iets zouden bijbrengen over de Trump-aanhang, maar dat heeft het niet gedaan.

Omdat hij langs doorgaande wegen, met auto’s erop, loopt, en geen wandeltrails uitzoekt, is hij ook niet uit op bijzondere landschappen of natuurverschijnselen. ‘Te voet’ is sowieso teveel gezegd: hij loopt weliswaar veel, en soms naar mijn schatting wel 40 of 50 km op een dag, maar hij neemt ook vaak een lift als hem die aangeboden wordt, en hij brengt zelfs een keer een auto naar een plaats vele honderden mijlen verderop, als klusje. Niet erg, hoor, mag best, maar dan ‘te voet’ in de titel opnemen is overdreven.

Ik las eerder een boek van dezelfde schrijver, over zijn voettocht van Berlijn naar Moskou. Eigenlijk leken de twee boeken wel op elkaar. De landen niet zo, het was in Rusland lastiger om een plek te vinden voor eten en slapen,  en van liften heb ik daar niks meegekregen, hij heeft dat echt gelopen. Maar afgezien van het besef dat het best ver is om te lopen van Berlijn naar Moskou heb ik van dat boek ook niet veel geleerd. Het is naar me bijstaat wel veel leger dan het binnenland van de States. Geen van beide boeken hebben bij mij de aandrang opgeroepen op mars te gaan. Ik zou geen gehoor gegeven hebben aan de aandrang, daar gaat het niet om, maar ik zou wel graag een boek lezen die dit in me oproept.

Ik ben klaar met Wolfgang Büscher.

Plaats een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.